Inspiratie

Mijn ontmoeting met Stuart Hendry van SASDI

De Bilt, 3 maart 2012

Op 4 januari 1968 ben ik geboren in Freetown, Sierra Leone. Mijn ouders waren 24 jaar en mijn vader had na zijn afstuderen een aanstelling bij Philips aanvaard. Dit had hij gedaan onder de voorwaarde dat hij eerst 3 jaar ontwikkelingswerk zou mogen doen in Sierra Leone. Op een stoomboot vertrokken zij naar Sierra Leone. Mijn vader was leraar op een school (wiskunde, natuurkunde en chemie). Mijn moeder was verpleegster.

Daarna ben ik opgegroeid in Nuenen en zijn we voor Philips naar Brazilië verhuisd. De drie jaar dat we daar hebben gewoond hebben een diepe indruk op me gemaakt. Het klimaat, de natuur, de mensen en de armoede, de Braziliaanse keuken en koffie drinken als kind van 10. Met mijn ouders en mijn twee zussen zijn we heel Latijns Amerika doorgereisd, Noord Amerika en hebben we een bezoek gebracht aan Sierra Leone.

Sinds het VWO heb ik gewerkt, gewoond en gereisd in Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Singapore, Hongkong, Thailand, Maleisië, Spanje, Portugal, Cambodja, Laos, Vietnam, Italië, Roemenie, Polen, België, Taiwan, Scandinavië, Rusland … en Zuid Afrika.

Ik ben 8 jaar geleden voor het eerst naar Zuid Afrika gegaan om een huis te bouwen voor Habitat for Humanity in een week tijd. Die ervaring heeft diepe indruk op me gemaakt. Het gaf een enorm goed gevoel om een week de handen uit de mouwen te steken om een huis te bouwen voor een gezin dat daar 7 jaar lang op heeft gewacht. Wat me bijzonder heeft geïnspireerd is de duurzame aanpak van Habitat for Humanity. Voor kandidaat huiseigenaren wordt in een week tijd een huis neer gezet op basis van een rente vrije lening. Kwalificatie is gebaseerd op de volgende voorwaarden:

 • Coördinatie van de projecten gebeurt door lokale mensen uit de gemeenschap.
 • Mensen kunnen zich kwalificeren voor het programma onder de volgende voorwaarden:
  • De kandidaat heeft een vaste baan.
  • De kandidaat heeft een schone financiële ‘track record’.
  • De kandidaat heeft zes maanden aflossing gespaard.
  • De kandidaat heeft een training afgerond (financiële huishouding, onderhoud huis, community development, leadership).
  • De kandidaat heeft geholpen met de bouw van 5 andere huizen in de gemeenschap.
 • Als mensen hun lening later niet terug betalen dan verliezen ze hun huis. Het is dus niet vrijblijvend.

In die tijd heb ik Stuart Hendry ontmoet die verantwoordelijk was voor de fondsenwerving van Habitat for Humanity in de Western Cape. Kort daarna heeft Stuart SASDI opgericht – Southern Africa Sustainable Development Initiative.

SASDI realiseert maatwerk projecten die gebaseerd zijn op hetzelfde principe van wederkerigheid en bewezen leiderschap als Habitat for Humanity. De keuze om zich te richten op de ontwikkeling van het onderwijs in Zuid Afrika sluit uitstekend aan bij de professionalisering van projectmanagement.

Inmiddels is SASDI uitgegroeid tot een volwaardige organisatie met een beproefde succesformule. Er is een professioneel bestuur met mensen uit de academische wereld en de marktsector. Het doorzettingsvermogen, de vasthoudendheid en het absolute geloof van het SASDI-team in haar missie willen de steunen. Wij zijn ervan overtuigd dat de investeringen in de ontwikkeling van scholen zullen renderen.

Zelf heb ik ook nog in Kaapstad gewoond waar ik semiprofessionele racefiets- en mountainbike-evenementen heb georganiseerd. Deze waren gebaseerd op partnerships tussen overheid, bedrijfsleven en de fietsers. In die tijd heb ik veel geleerd over duurzame ontwikkeling. Op deze kennis en ervaring wil ik graag voort bouwen met de Stichting PRINCE2® for Africa Foundation.

Peter Postema
Voorzitter Stichting PRINCE2®for Africa Foundation
PRINCE2 Lead Trainer en Consultant bij Global Project Performance